Hvad gør man ved en Direktør...


Hvad gør man ved en Direktør

...der fortæller, at han vil sige sit job op, flytte til Brasilien og købe et hotel på stranden?

Det første, der falder mange ind, er at sige, 'WOW, hvor spændende!' eller 'Cool,- det lyder

som en fantastisk ide!' For hvor fedt er det ikke, når andre fortæller, om spændende ting de vil gøre i deres liv, og hvor dejligt er det ikke, at få lov som Karriererådgiver at være en del af andres herlige, vilde og nytænkende planer, som man så kan få lov at coache?


Det er da cool at sidde ved middagsbordet med gode venner og fortælle, at man rent faktisk har haft en person i rådgivning (lad os kalde personen en 'han' her - uden at diskriminere, men blot for nemheds skyld), og som man har hjulpet over på den anden siden af jorden, hvor han nu sidder i et lille hus tæt på jungle og hav, dykker med delfiner og derudover ejer sin egen restaurant og hotel nede ved stranden - altså lever sine drømme ud!


Det er da for vildt at have rådgivet en 48 årig direktør, der har arbejdet i medicinalbranchen hele sit liv, til at tage 'springet' og gøre det, som mange andre drømmer om! Sige sit job op og overveje, hvad der vil give en energi - og arbejde med lige præcis det man brænder for!


Men hvordan er det lige, man holder 'tungen lige i munden' som karriererådgiver, når der kommer en person ind ad døren og smider en sådan 'drøm' på bordet med en 'Og coach mig så lige derhen!'- attitude!


Det er her Karriererådgivning bliver rigtig interessant, - for hvad ligger der bag personens pludselige initiativ til at gøre noget fuldkommen anderledes, end det han har gjort de sidste 30 år?


Bag ved 'drømmen' ligger ofte 'flugten'!. Flugten fra et job som man måske ved, man er ved at miste pga. omstruktureringer, organisationsændringer, opkøb, inkompetence eller dårlig kemi mellem en selv og bestyrelse eller medarbejdere! Eller flugt fra mange års ægteskab, nu store børn, kedsomhed og angst for at 'sidde fast'! Og med flugten ligger 'væk fra' i stedet for 'hen imod' - og hvad betyder det, når man sidder som karriererådgiver og skal coache og rådgive?1. HA' IS I MAVEN!

Glem ALT om, at du nu skal være katalysator for den helt store transitions-proces! Det handler ikke om DIG, men om personen du har i rådgivning!


2. VÆR ÅBEN!

Alle umiddelbare hypoteser skal pakkes LANGT væk! Ved det første møde er det højst sandsynligt, at personen ikke ved hvorfor eller hvordan, han er kommet på den tanke at sige op og rejse langt væk, - ønsket kan være baseret på ren panik, og på den anden side kan det faktisk godt være, at han har tænkt det hele igennem og har forberedt sig på dette i flere år! Du aner ikke noget, før du har spurgt ind til det! Men vær åben og nysgerrig!


3. Vær ENTUSIATISK.

I en case som denne, er det afgørende, at man som karriererådgiver lader personen få talt ud om sine drømme. Vær entusiastisk på hans vegne, og lad det fylde hele første session, hvis det er behovet. Det er helt ok, - jo mere personen taler om det, jo bedre. Men pas på med selv at være for 'over-entusiastisk'! Og husk så lige at sætte dagsordenen til det næste møde, og som bør handle om det konkrete 'nu'!


4. VÆR KÆRLIG.

Når en person dukker op i ens praksis med denne agenda, er det vigtigt, at man tager hans ønsker og drømme seriøst. Og det gør man ved kærlig åbenhed og seriøsitet. For det ER seriøst, når han kommer til dig i din praksis og vil have coaching i forhold til, hvad han skal fremover,- ellers var han ikke kommet! Det afgørende er derfor, som noget af det første, at afdække HVORFOR det er så vigtigt for ham at lave dette skift i sit liv?


5. Vær BEREDT!

Med en sådan dagsorden, kan der ligge et stort stykke personligt arbejde foran personen, og du vil højst sandsynlig komme ud for, at det fokus personen kommer med fra start, lynhurtigt kan ændre sig! Du skal være åben for at han kan få brug for anden hjælp end udelukkende Karriererådgivning. Måske bør Karriererådgivningen endda på stand-by i en periode, hvor personen måske skal arbejde med mere dybe og terapeutiske processer end selve det fokus erhvervslivet har. Det kan være, der prikkes 'hul' på et mønster, der handler om 'væk fra'-angst. Hav' altid et netværk af psykologer/stress-konsulenter/læger, som du hurtigt kan anbefale personen.


6. Vær TÅLMODIG!

Og tro på, at du er det rigtige valg, og din måde at coache og rådgive på er rigtig, også selvom personen måske er utålmodig og fortæller dig, at han er HELT sikker på, at han skal flytte til Brasilien inden årets udgang! Mærk dig selv gennem hele processen. Jovist er det fede og vilde drømme, men lad dig ikke rive med, fordi DU måske synes, sådan et mål kunne være fedt, hvis du selv var i hans sted! Pas på spejlet!


COACHING er at få personen til selv at blive klar på, hvilken sti han skal gå i sit fremtidige arbejdsliv med den drøm, han kommer med!


RÅDGIVNING er derimod at foreslå, at i i processen arbejder med to spor.A. Hvad skal der til,- og hvordan vil hans liv se ud, hvis han siger sit nuværende job op og rejser til Brasilien?

Hvad skal der til, og hvordan vil hans liv se ud, hvis han først arbejder med årsagen til, at han har denne drøm, og derefter finder frem til, hvad han har af kompetencer, og hvordan han allerhelst vil bringe disse i spil?


Grunden til, at det er så herligt at sidde ved et middagsbord og fortælle, at man har coachet en person, der GJORDE det,- altså lavede en 360 graders personlig 'turn-around', og ændrede sit liv totalt, er desværre, at det er så FÅ, der gør det! Derfor er de enestående tilfælde så herlige at tale om.


Men som Karriererådgivere ved vi jo godt, at bare det at søge fra en privat til en offentlig organisation eller vice versa, kan være en stor omvæltning for en person, der søger nye udfordringer, og mange 'flytter' tilbage til deres vante kultur igen efter en periode. Det er derfor ikke så sandsynligt, at personen virkelig gør alvor af sine 'trusler' om at udleve drømmen, når man i rådgivningen har arbejdet med de realiteter, der ligger i selve manifestationen af drømmen. Men igen - det er blot en hypotese!


DERIMOD, kan man godt regne med, at personen, når denne afslutter sit forløb hos dig, har været på en endnu større rejse! Nemlig rejsen ind til sit sande jeg! Rejsen derind hvor han kan mærke sig selv og blive helt afklaret med, HVORFOR han træffer de valg, han gør. Helt der ind, hvor han bliver klar over hvad 'væk fra' og 'hen imod' betyder og ind i erkendelsen af, at han har ansvaret for at skabe det liv, han ønsker - også her og nu - så aben ikke flytter med (til Brasilien! ... eller anden medicinalvirksomhed!)Og den rejse er mindst lige så fantastisk at coache og rådgive!God vind med din næste rådgivning og skriv gerne til mig om dine erfaringer :-)Mange hilsener Barbara


Barbara Scheel / SCHEEL CPH Karriererådgiver/ Master Human Resource Development & Competences/ Test & Profilværktøjer/ Outplacement, Karriererådgivning & Jobsøgning/ Certificeret i Psykisk førstehjælp

Karriererådgivning er et spændende felt!

Læs også...
FORRIGE POSTS 
TIDLIGERE POSTS
SØG
No tags yet.
FOLLOW ME
  • Facebook Basic Square

SCHEEL CPH

Barbara Maegaard Scheel

Kontaktinformationer

Barbara Maegaard Scheel / Scheel Cph - CVR: 20853131

Mail: barbara@scheelcph.dk - Mobil: +45 4050 2950

Øvrige oplysninger 

Nordea Bank- Lyngby Afdeling - Lyngby Hovedgade 98, 2800 Lyngby

Konto: Reg. 2252 / Kontonr. 6279452540

SCHEEL CPH  Barbara Scheel   +45 40502950  barbara@scheelcph.dk   CVR 20853131

Website by SCHEEL CPH - since 2014 - All rights reserved - Copyright 2019