Når angst fører til flugt!


Når angst fører til flugt

Vibeke Skytte, Direktør i Lederne, skriver i sin udmærkede artikel 'Frygt for fyring kalder på handling' (Berlingske Business / 06.04.16), at 10% af lederne i Danmark 'i høj grad' eller 'i meget høj grad' er bekymrede for at blive ledig.

Hun skriver i den sammenhæng, at det gælder om at at pleje sit netværk, op-datere sit CV og synliggøre de resultater, man opnår. Det nytter ikke noget at begynde at pleje og opdyrke sit netværk, når først man er opsagt. Og det kan jeg kun give hende ret i. For netop dette anbefaler jeg dagligt, de kandidater jeg har i coachingforløb. MEN hvad i alverden er det egentlig for en strategi, hun og jeg og mange andre ledelses- og karriererådgivere anbefaler?! Når vi er bange for at miste vores job, bruger vi naturligt enormt meget tid på at fokusere på vores egen 'markedsværdi' og på at se efter ledige stillinger og forhøre os om nye og andre muligheder i netværket og hos konkurrenterne, hvilket betyder, at der nødvendigvis ryger en masse energi og fokus fra det job, vi rent faktisk HAR? Og når vi er bange for at miste vores job, har vi svært ved at holde motivationen og inspirationen, og ikke mindst kreativiteten forsvinder ofte, som noget af det første. Herefter mister vi hurtigt vores commitment - vi bliver usikre, vi mister tilliden til os selv og til den virksomhed, vi er ansat i, og vi begynder at under performe - og så bliver vi endnu mere angste for at miste jobbet! På en eller anden måde er det jo helt absurd! Man kunne prøve at drage en parallel til privatlivet. Prøv at forestille dig, at du er i en situation, hvor du går rundt hver dag og er bange for at blive ''fyret" af din ægtefælle, partner eller kæreste, og derfor er nødsaget til hele tiden at holde øje med potentielle kommende kærester /partnere i netværket, på datingsider el. lign. og samtidig er du konstant op-mærksom på, om du nu er attråværdig, fysisk og mentalt og i stand til at til-trække en ny partner?! Uden at jeg er ekspert i parterapi, kan jeg godt forestille mig, hvordan et par-hold, bygget på den præmis, ville være! Under alle omstændigheder kunne en hypotese være, at et sådant forhold ikke vil vare særlig længe, og at parterne hver især ikke vil lægge de store følelser i. Rent faktisk må det være enormt opslidende aldrig at vide, hvornår man vil få en 'fyreseddel', og jeg vil vove pelsen og mene, at det højst sandsynligt må være rimelig håbløst at bygge en tillidsfuld givende relation. Ganske vist kan man aldrig vide, hvorhen et privat følelsesmæssigt forhold ud-vikler sig, og ganske som i joblivet, hvor finanskriser og økonomiske op- og ned-ture har en afgørende faktor på vores job og jobsituation, er der intet, der er givet i dag - men udgangspunket i de fleste forhold (privat som erhvervs-mæssigt) må være, at man har noget sammen, som man bygger relationen på, og at dette noget ikke bør være 'angst'.

Af lyst og nysgerrighed

Jeg giver Vibeke Skytte fuldkommen ret i, at vi skal være upfront og pleje vores netværk og opdatere vores CV løbende, og jeg vil derudover gå videre og mene, at det skal vi være, fordi vi er det af lyst, nysgerrighed, interesse og commitment til os selv for at udvikle os, vores kompetencer, kvaliteter og værdier og have præcist kendskab til, hvad vi kan bidrage med.

Men vi bør ikke gøre det af angst! Vi bør gøre det som en naturlig ting, og som det ansvar vi har, overfor os selv og den virksomhed vi er ansat i.

Fordi angst og 'utroskab' hænger naturligt sammen.

Angsten kommer, når vi er usikre på, om vi bliver fyret - 'utroskab' opstår, når vi ikke længere er nærværende eller føler, vi kan bidrage, der hvor vi er.

At få mulighed for at være nærværende, og løfte den opgave vi har fået og på-taget os i vores job, giver en kanon energi og tilfredsstillelse,- og det fører til commitment.

Stop

Til virksomhederne bør vi sige: Stop med kontinuerligt at signalere til ledere og medarbejdere at de 'hænger i en tynd tråd', medmindre det virkelig er sandt - brug hellere dine ledere og medarbejderes fantastiske energi og ressourcer på at udvikle og skabe de elementer i jeres forretning, som skal fastholde jer i en globalt hastig udviklende verden. Ellers flygter de ...

Rigtig god energi dag :-)

Barbara Scheel

SCHEEL CPH www.scheelcph.dk

Læs også...
FORRIGE POSTS 
TIDLIGERE POSTS
SØG
No tags yet.
FOLLOW ME
  • Facebook Basic Square

SCHEEL CPH

Barbara Maegaard Scheel

Kontaktinformationer

Barbara Maegaard Scheel / Scheel Cph - CVR: 20853131

Mail: barbara@scheelcph.dk - Mobil: +45 4050 2950

SCHEEL CPH  Barbara Scheel   +45 40502950  barbara@scheelcph.dk   CVR 20853131

Website by SCHEEL CPH - since 2014 - All rights reserved - Copyright 2019