Jeg spiller golf!


Jeg spiller golf!

Uha for en indsigt...!For 4 år siden skiftede jeg ishockeystaven ud med et golfjern, og så begyndte jeg at spille golf. Der er mange, der spiller golf, så det burde i og for sig ikke nævnes som noget særligt!

Men jeg synes, det er særligt! Det særlige er, at hvor jeg førhen kunne undskylde en dårligt spillet og tabt (ishockey)kamp med, at det nok var hele teamets manglende performance, (og ok det var på 'old-ladies-hold), - har jeg nu kun mig selv at bebrejde! (Grin bare - men der er faktisk noget af et kulturchok! - Intet mindre end!) Det ekstra særlige er, at jeg aldrig har oplevet, så mange ledere og virksomhedsejere gå så højt op i at træne og øve som i en golfklub! Hvad jeg førhen (desværre som mange andre) troede var en sport for gamle trætte mænd, – og kvinder, (og derfor overhovedet ikke var noget for mig! – selvfølgelig,- jeg spillede jo ishockey med fuld fart på!) viser sig at være en sport, fuld af top-tunede folk, der konkurrerer både med sig selv og dem de spiller med. Og jeg mener virkelig konkurrerer! Så konkurrenceminded er de, at de køber træningstimer hos klubbens ’Pro’, ’Coach’ eller ’Træner’, - enkelttimer eller klippekort, sådan at de, så snart et slag ude på banen er sendt ’helt ud i skoven’ et par gange, kan få tilrettet dette slag, så de, – næste gang de går på banen, har et håb om, at slaget kommer til at blive perfekt! For i golf er kun det perfekte godt nok! Og der er kun en, der kan bebrejdes et dårligt slag, – og det er en selv! Og jeg kan næsten ikke beskrive den møghamrende, irriterende, sure følelse, det faktum er! Men sådan er golf!

Liv & Sjæl

For dig der ikke spiller golf, kan det siges meget enkelt: Man kæmper med sin egen formåen, sine evner, sit potentiale og sit talent! Og man går op i det med liv og sjæl! En dårlig golfrunde kan få en til at ligge vågen om natten, gennemgå rundens slag, hul for hul, vride sig i ærgrelse, og næsten ikke holde ud at vente til næste gang man skal ud at spille, for at rette op på miseren!

Og jeg er ingen undtagelse! Som karriererådgiver og coach og super nysgerrig på hvad der driver os til at blive bedre inden for et felt, bruge vores kompetencer og udvikle vores potentiale, kan jeg ikke lade være med i ny og næ at spørge mine medspillere, om de har samme tilgang til deres ledelsesstil, i det arbejde de bestrider 8 - 10 timer om dagen, – som de har til deres golfspil?

'Nej!'

Ikke uden overraskelse siger de fleste direkte ’nej’, eller det har de ’aldrig tænkt på’. Det kan undre mig, at disse golfspillende mænd og kvinder, uden at tøve, er af den overbevisning, at de indenfor deres sportsgren (og bemærk fritids-sportsgren!) kun kan blive bedre ved at få træning af en coach og herefter selv stå i timevis og træne disse øvelser på driving-range, men ikke mener, at det samme gør sig gældende med deres ledelsesstil i deres job som leder.

Kan selv

Hvor kommer den overbevisning fra, at man som leder kan bestride sit job ud fra sit fulde potentiale uden nogensinde at blive udfordre i selvsamme? Hvordan kan man være af den overbevisning, at man kan gå på ’banen’ dag for dag, igennem 30 år uden at have nogen at ’spille bold’ op ad, ’prikke’ en lidt på skulderen og tilrette det slag som måske gang på gang 'ryger i bunkeren' eller ofte 'slicer til højre', eller måske kan forhindre medarbejderflugt og dårlige resultater på bundlinjen? Hvordan kan man være af det overbevisning, at man aldrig behøver øve sig eller træne god ledelse, eller træne hvem man selv er som leder, og følge med udviklingen for at udnytte sit fulde potentiale og være et aktiv i organisationen? Jeg har spillet golf med ledere, der fortæller mig, at de har hørt om coaching, men aldrig har tænkt på at benytte værktøjet for at blive en bedre leder eller udfordre sin nuværende ledelsesstil! Og det på trods af, at de samtidig fortæller mig, at der er store udfordringer i den organisation, de arbejder i. De når ikke årets salgsbudget, de skal sige farvel til nogle med-arbejdere, de har svært ved at sove om natten, og de lider af hjertebanken. Tæt på at være stresset! Nogle HAR sågar allerede været sygemeldt i en længere periode pga. stressrelaterede symptomer.


Frygt Inden vi har nået 18. hul (det sidste), er det blevet klart, at det ikke handler om modstand mod coaching. Det handler i langt højere grad om frygten for at fejle. Frygten for ikke at være god nok! . Frygten for at coaching signalerer, at man ikke kan selv! Frygten for ikke at kunne agere succesfuld i jobbet på egen hånd! Frygten for at 'tabe ansigt' Og hvis man ikke kan selv og ikke er god nok, står hele fundamentet på spil. Jobbet, lønnings-checken, økonomien, huset, bilen, båden, sommerhuset, ferier, – ja måske i sidste ende ægte-skabet! Tæt på at være stresset! Det sjove er, at selvsamme ledere, fortæller mig, (på en venlig og empatisk måde) at jeg bør købe nogle coachingtimer hos 'Pro'en' i klubben, når jeg for 10. gang i træk har guffet mit 4 jern dybt ned i fairways pæne græs og skåret endnu en grum ansigtsgrimasse for at holde et tiltagende kæmpe vredesudbrud inde!

Hvad er det for noget?

Så hvad er det for noget med, det er ok at få støtte til at blive endnu bedre i nogle kontekster (som på golfbanen) og ikke i andre?

Forskellen på golfspilleren og lederen er, at golfspilleren ved, at han/hun kan blive bedre ved at træne med en coach, - lederen derimod ved ikke bedre, og håber på og mener i langt de fleste tilfælde, at han/hun kan det hele selv. Men kan lederen det? Og golfspilleren er samtidig afklaret med, at han gerne vil kunne gå 18 huller uden at komme dertil, hvor han af bare stress smider hele golfsættet i nærmest sø, - men ved lederen hvor langt, han kan gå - alene!? VedSkal man være Christian Stadil (Hummel) for at legalisere benyttelsen af en erhvervs-coachs støtte og sparring i sit job som leder og som støtte og del af almindelig nysgerrig udvikling af egne kompetencer eller under større tunge forandringer i organisationen, som kan have alvorlige konsekvenser! Vi taler altså ikke om en lille klubturnering her, hvor præmien er en pakke golfbolde og måske en kasket! Vi taler om virkeligheden, og hvor det 'gælder!'.H. Jackson Brown


Med disse ord og inden jeg slutter, kan disse ord af H. Jackson Brown måske inspirere;


“Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.”

H. Jackson Brown Jr., P.S. I Love You.
Man kan ikke altid styre bølgen, men man kan lære at ride den! Måske du har en god historie at fortælle mig, om den sport du dyrker, og om de indsigter det giver dig,- i så fald vil jeg glæde mig til at høre fra dig. Verden venter derude! De bedste hilsener Barbara Scheel Karrierecoach & rådgiver

Læs også...
FORRIGE POSTS 
TIDLIGERE POSTS
SØG
No tags yet.
FOLLOW ME
  • Facebook Basic Square

SCHEEL CPH

Barbara Maegaard Scheel

Kontaktinformationer

Barbara Maegaard Scheel / Scheel Cph - CVR: 20853131

Mail: barbara@scheelcph.dk - Mobil: +45 4050 2950

SCHEEL CPH  Barbara Scheel   +45 40502950  barbara@scheelcph.dk   CVR 20853131

Website by SCHEEL CPH - since 2014 - All rights reserved - Copyright 2019